drożdżowa gwiazda z makiem

5539

składniki na ciasto drożdżowe:
500 g mąki
200 ml mleka letniego
2 jajka
30 g drożdży
70 g cukru
50 g masła, roztopionego
1 szczypta soli
dodatkowo:
ok. 600 g masy makowej
1 jajko do smarowania

wykonanie:
W dużej misce dokładnie mieszamy drożdże z dwiema łyżkami cukru, letnim mlekiem oraz 3 łyżkami mąki i pozostawiamy do podrośnięcia. Następnie dodajemy jajka wymieszane z pozostałym cukrem, pozostałą mąkę oraz sól i wyrabiamy ciasto. Podczas wyrabiania dodajemy roztopione masło. Ciasto wyrabiamy, aż będzie odchodziło od dłoni. Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość (ok. 60 min.). Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę, delikatnie oprószoną mąką i chwilkę wyrabiamy. Następnie dzielimy na cztery równe części. Każdą wałkujemy na okrągły placek o średnicy ok. 25-30 cm. Pierwszy placek układamy na papierze do pieczenia (można od razu ułożyć na dużej blaszce od piekarnika) i rozsmarowujemy na nim 1/3 część masy makowej, przykrywamy drugim plackiem i smarujemy masą makową, przykrywamy trzecim ciastem, które smarujemy ostatnią częścią masy makowej i układamy czwarty placek. Na środku koła kładziemy szklankę i nacinamy ciasto tak aby otrzymać 16 kawałków. Każdy kawałek skręcamy dwa razy, końce dwóch kawałków można skleić razem. Ciasto pozostawiamy do podrośnięcia na około 15 min. Podrośnięte smarujemy roztrzepanym jajkiem i pieczemy w ok. 170 st. C przez ok. 30 min.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here