składniki na ciasto drożdżowe:
500 g mąki
30 g drożdży
200 ml letniego mleka
100 g cukru
2 jajka
1 szczypta soli
80 g masła, roztopionego
wykonanie:
W dużej misce dokładnie mieszamy drożdże z 2 łyżkami cukru, letnim mlekiem i 3 łyżkami mąki. Zaczyn pozostawiamy do podrośnięcia. Następnie dodajemy pozostały cukier wymieszany z jajkami, mąkę wymieszaną solą i wyrabiamy ciasto. Podczas wyrabiania dodajemy stopniowo masło. Wyrabiamy, aż ciasto będzie łatwo odchodziło od dłoni. Przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia na ok. 60 min. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 12 – 16 części. Z każdej formujemy kulkę, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Na środku każdej robimy wgłębienie np. dnem szklanki. Układamy po 3-4 połówki śliwek, brzegi smarujemy np. mlekiem. Wszystkie drożdżówki posypujemy kruszonką. Pieczemy w 180 st. C, aż się zrumienią, przez ok. 15 min.
składniki na nadzienie:
ok. 24 -26 szt śliwek np. węgierki
1 łyżka cukru lub do smaku
opcjonalnie:
1 łyżeczka cynamonu lub do smaku
wykonanie:
Śliwki przekrawamy na pół, usuwamy pestki. Mieszamy z cukrem i cynamonem
składniki na kruszonkę:
70 g mąki krupczatki
50 g masła
50 g cukru
wykonanie:
Wszystkie składniki mieszamy tak aby otrzymać konsystencję mokrego piasku.