gozleme z jarmużem

1866

składniki na ciasto:
500 g mąki
20 g drożdży
125 ml letniej wody
160 ml letniego mleka
1 łyżeczka cukru
1/2 łyżeczki soli

wykonanie:
Drożdże dokładnie mieszamy z cukrem, letnią wodą oraz 2 łyżkami mąki i odstawiamy do podrośnięcia. Mąkę mieszamy z solą. Dodajemy podrośnięte drożdże oraz letnie mleko i wyrabiamy elastyczne ciasto. Odstawiamy je na ok. 45 min. do wyrośnięcia. W między czasie przygotowujemy farsz.

składniki na farsz:
100 g jarmużu, bez grubych części
100 g sera ricotta
200 g sera feta
1 cebula
3 ząbki czosnku
1 łyżeczka słodkiej papryki, mielonej
1/4 łyżeczki pieprzu kajeńskiego
tłuszcz do smażenia

wykonanie:
Cebulę kroimy w kosteczkę, przekładamy na patelnię Woll Saphire z rozgrzanym tłuszczem i chwilę podsmażamy. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz paprykę i podsmażamy ok. 1 min. cały czas mieszając. Następnie dodajemy pokrojony jarmuż oraz paprykę i smażymy, aż liście stracą jędrność. Uduszony jarmuż przekładamy do miseczki i odstawiamy do wystudzenia. Ser feta mieszamy z ricottą a następnie z wystudzonym jarmużem.

Wyrośnięte ciasto dzielimy na 4 równe części. Każdą rozwałkowujemy, na oprószonej mąką stolnicy, na prostokąty ok. 20×30 cm. Na połowie każdego z nich rozkładamy farsz, zachowując ok. 1 cm odstęp od brzegu. Składamy ciasto przykrywając farsz i dokładnie sklejamy brzegi. Patelnię Woll Saphire rozgrzewamy z tłuszczem i smażymy na rumiano, po ok. 3 min. z każdej strony, każdy placek z osobna. Podajemy na ciepło z ulubionym sosem np. czosnkowy i cząstkami cytryny.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here