zapiekanka ziemniaczana z jarmużem

5117

składniki:
1000 g ziemniaków
500 g jarmużu
450 g sera feta
1 cebula
3 ząbki czosnku
ok. 80 ml śmietanki kremówki
4 jajka
100 ml śmietany 18%
150 g sera żółtego (ulubionego da zapiekania)
ok. 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
pieprz
masło do smażenia

wykonanie:
Ziemniaki obieramy, podgotowujemy w osolonej wodzie. Odcedzamy i odstawiamy do wystudzenia. Jarmuż myjemy, usuwamy grube „żyłki”, rwiemy na mniejsze kawałki. Przekładamy na dużą patelnię i odparowujemy z wody. Cebulę i czosnek obieramy. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na rumiano, pod koniec dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodajemy odparowany jarmuż i chwilkę podsmażamy. Dodajemy 1/2 cz. sera feta, mieszamy. Dodajemy wymieszane jajka z kremówką. Pozostały ser mieszamy ze śmietaną 18 % i odstawiamy. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem. Układamy warstwę pokrojonych w plastry ziemniaków. Oprószamy pieprzem. Wykładamy masę szpinakową a na niem wymieszany ser feta ze śmietaną. Oprószamy tymiankiem. Układamy warstwę ziemniaków. Oprószamy pieprzem. Całość posypujemy startym serem. Zapiekamy przez ok 25 min. w 180 st. C.


ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here