różowe kopytka z burakiem

172
[Głosów: 5   Average: 5/5]

składniki:
500 g ziemniaków ugotowanych w osolonej wodzie
1 burak, ugotowany (ok. 130 g po obraniu)
1 jajko
ok. 200 g mąki pszennej (ilość mąki zależy od jakości ziemniaków)
2 łyżki mąki ziemniaczanej

wykonanie:
Ziemniaki przeciskamy przez praskę. Buraka ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Do ziemniaków dodajemy startego buraka oraz jajko i mieszamy na jednolitą konsystencję. Następnie dodajemy mąkę ziemniaczaną oraz stopniowo mąkę pszenną i wyrabiamy ciasto. Gotowe ciasto dzielimy na mniejsze porcje z których formujemy wałeczki i tniemy na mniejsze kluseczki. Wrzucamy partiami na osoloną, gotującą się wodę. Gotujemy ok. 1 -2 min. od wypłynięcia na powierzchnie. Podajemy omaszczone masłem lub z podsmażoną na maśle bułką tartą.

(Visited 91 times)

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here