kotlety ziemniaczane faszerowane pieczarkami

12536

składniki:
1500 g ziemniaków
2 jajka
1 szkl mąki ziemniaczanej
500 g pieczarek
1 cebula
100 g żółtego sera
natka pietruszki
sól, pieprz
dodatkowo:
tłuszcz do smażenia
bułka tarta
jajka

wykonanie:
Ziemniaki obieramy, gotujemy w osolonej wodzie. Ugotowane odcedzamy i dusimy tłuczkiem do ziemniaków lub prasą. Odstawiamy do wystudzenia. Pieczarki oczyszczamy, myjemy. Ścieramy na tarce o grubych oczkach i przekładamy na patelnie. Cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę, dodajemy do pieczarek, doprawiamy solą oraz pieprzem i smażymy na tłuszczu, aż odparuje woda. Usmażone pieczarki odstawiam do wystudzenia a następnie mieszamy z startym serem oraz posiekaną natką pietruszki. Wystudzone ziemniaki dokładnie mieszamy z jajkami oraz mąką ziemniaczaną. Odrywamy po kawałku masy ziemniaczanej, forujemy płaskie placuszki. Na środek każdego nakłada porcję farszu pieczarkowego i sklejamy brzegi tworząc kotlety. Każdy panierujemy w rozbełtanym jajku a następnie w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym tłuszczu, na rumiano z każdej strony. Podajemy zamiast tradycyjnych ziemniaków np. z sosem mięsnym i surówkami.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here