składniki na farsz:
150 g kaszy gryczanej niepalonej
125-150 g pieczarek
1 cebula
2 łyżki masła
sól, pieprz
opcjonalnie:
1 jajko
wykonanie:
Kaszę gotujemy. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i podsmażamy na maśle. Pieczarki oczyszczamy, myjemy, kroimy w kostkę, dodajemy do lekko podsmażonej cebuli, posypujemy solą oraz pieprzem i smażymy. Ugotowaną kaszę mieszamy z pieczarkami. Opcjonalnie dodajemy jajko. Doprawiamy do smaku.
składniki na ciasto pierogowe:
450 g mąki
2 łyżki masła roztopionego
1 żółtko
180-200 ml ciepłej wody
wykonanie:
Do mąki dodajemy masło, żółtko oraz stopniowo wodę i wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto. Gotowe możemy na chwilę odłożyć pod przykryciem np. talerza aby odpoczęło. Następnie wałujemy, wykrawamy krążki, nakładamy farsz, zlepiamy brzegi. Pierogi wrzucamy partiami do gotującej, osolonej wody. Gotujemy ok.4 min. od wypłynięcia pierogów na powierzchnię.
Pierogi podajemy np. okraszone masłem lub skwarkami.