ciasto góra lodowa

446
[Głosów: 5   Average: 5/5]

składniki na biszkopt:
140 g mąki
190 g cukru
6 jajek (białka oddzielone od żółtek)
40 ml oleju
40 g kakao
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

wykonanie:
Białka ubijamy na sztywno. Następnie dodajemy stopniowo cukier i żółtka. Do ubitej masy jajecznej dodajemy przesianą mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia. Delikatnie mieszamy. Na końcu dodajemy olej i również delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do formy (ok.22x32cm, wyłożonej papierem do pieczenia-samo dno). Pieczemy w ok. 170 st. C przez ok. 40-45 min., do tzw. suchego patyczka. Upieczony biszkopt odstawiamy do wystudzenia a następnie przekrawamy na dwa blaty. Ja standardowo podzieliłam składniki na pół i upiekłam dwa osobne blat, piekłam po ok. 25 min.

składniki na krem:
750 ml mleka
2 budynie waniliowe (każdy po 40 g)
2 żółtka
100 g cukru
1 łyżka mąki orkiszowej lub pszennej
200 g masła w temperaturze pokojowej

wykonanie:
500 ml mleka zagotowujemy z cukrem. W pozostałym mleku dokładnie mieszamy żółtka, budyń oraz mąkę i wlewamy do gotującego się mleka. Mieszamy i gotujemy, aż powstanie gęsty budyń. Zestawiamy z ognia i odstawiamy do wystudzenia (temperatury pokojowej).
Masło miksujemy na puch, dodajemy stopniowo budyń i miksujemy na gładki krem. Dzielimy na dwie części.

składniki na polewę:
2 szkl mleka w proszku (u mnie ok. 200-240g)
1 łyżka kakao
125 ml wody
200 g masła
70 g cukru

wykonanie:
Masło podgrzewamy z cukrem oraz wodą i mieszamy, aż rozpuści się cukier. Do gorącego płynu dodajemy mleko w proszku, dokładnie mieszamy aby nie było grudek. Polewę dzielimy na dwie części, do jednej dodajemy kakao i również dokładnie mieszamy. Gotowymi polewami od razu polewamy ciasto (staramy się to zrobić jak najszybciej, gdyż polewy szybko tężeją).

dodatkowo:
napar kawy wymieszany z ok. 1/2 kieliszka spirytusu
180 g biszkoptów okrągłych

wykonanie ciasta:
Blaty nasączamy naparem. Na pierwszym rozsmarowujemy 1 część masy przykrywamy drugim blatem, na który wykładamy pozostałą masę. Na masie układamy przekrojone na pół biszkopty (przecięciem do dołu). Wierzch polewamy na przemian polewą jasną i ciemną.

(Visited 362 times)

1 KOMENTARZ

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here