ciasto kakaowo-kawowe z wiśniową galaretką – eksplozja smaków

16899

składniki na biszkopt:
140 g mąki
35 g kakao
7 jajek (białka oddzielone od żółtek)
190 g cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia

wykonanie:
Mąkę mieszamy z kakao oraz proszkiem do pieczenia. Białka ubijamy na sztywno. Następnie stopniowo dodajemy cukier i żółtka. Do puszystej masy jajecznej dodajemy w dwóch turach przesiane suche składniki i delikatnie mieszamy szpatułką. Ciasto przekładamy do foremki (ok.22x32cm, wyłożoną papierem do pieczenie samo dno. Pieczemy w ok. 175 st. C przez ok. 40 min. Upieczony i wystudzony biszkopt przekrawamy na dwa blaty.

składniki na krem:
500 ml mleka
50 g mąki ziemniaczanej
1 łyżka mąki pszennej
3-4 łyżki cukru
4 żółtka
2 łyżki kawy rozpuszczalnej (suchej)
200 g masła w temperaturze pokojowej

wykonanie:
300 ml mleka zagotowujemy z cukrem. W pozostałym mleku dokładnie mieszamy żółtka, mąkę ziemniaczaną oraz pszenną i wlewamy do gotującego się mleka. Gotujemy i cały czas mieszamy, aż powstanie gęsty budyń. zestawiamy z ognia i odstawiamy do wystudzenia (temperatury pokojowej). Masło miksujemy z kawą, dodajemy stopniowo budyń i miksujemy na gładki krem.

dodatkowo:
2 galaretki wiśniowe
700 ml gorącej wody
1 opakowanie okrągłych biszkoptów
ok. 300 ml naparu z kawy (wystudzonego)

wykonanie:
Galaretki rozpuszczamy w wodzie i odstawiamy do lekkiego stężenia.

składniki na polewę czekoladową:
100 g masła
2 kopiate łyżki kakao
3 łyżki cukru
5 łyżek wody

wykonanie:
Wszystkie składniki umieszczamy w rondelku, gotujemy cały czas mieszając, aż lekko się zredukuje.

złożenie ciasta:
Pierwszy blat biszkopta umieszczamy w foremce wyłożonej papierem do pieczenia, delikatnie nasączamy naparem kawowym i wykładamy 1/2 część kremu. Na kremie układamy nasączone w naparze kawowym okrągłe biszkopty, na które wylewamy lekko tężejącą galaretkę. Wstawiamy do lodówki aby galaretką stężała. Na galaretkę wykładamy pozostałą masę i przykrywamy drugim blatem, który również delikatnie nasączamy. Wierzch ciasta polewamy polewą czekoladową.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here