
składniki na biszkopt:
140 g mąki
35 g kakao
7 jajek (białka oddzielone od żółtek)
190 g cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
wykonanie:
Mąkę mieszamy z kakao oraz proszkiem do pieczenia. Białka ubijamy na sztywno. Następnie stopniowo dodajemy cukier i żółtka. Do puszystej masy jajecznej dodajemy w dwóch turach przesiane suche składniki i delikatnie mieszamy szpatułką. Ciasto przekładamy do foremki (ok.22x32cm, wyłożoną papierem do pieczenie samo dno. Pieczemy w ok. 175 st. C przez ok. 40 min. Upieczony i wystudzony biszkopt przekrawamy na dwa blaty.
składniki na krem:
500 ml mleka
50 g mąki ziemniaczanej
1 łyżka mąki pszennej
3-4 łyżki cukru
4 żółtka
2 łyżki kawy rozpuszczalnej (suchej)
200 g masła w temperaturze pokojowej
wykonanie:
300 ml mleka zagotowujemy z cukrem. W pozostałym mleku dokładnie mieszamy żółtka, mąkę ziemniaczaną oraz pszenną i wlewamy do gotującego się mleka. Gotujemy i cały czas mieszamy, aż powstanie gęsty budyń. zestawiamy z ognia i odstawiamy do wystudzenia (temperatury pokojowej). Masło miksujemy z kawą, dodajemy stopniowo budyń i miksujemy na gładki krem.
dodatkowo:
2 galaretki wiśniowe
700 ml gorącej wody
1 opakowanie okrągłych biszkoptów
ok. 300 ml naparu z kawy (wystudzonego)
wykonanie:
Galaretki rozpuszczamy w wodzie i odstawiamy do lekkiego stężenia.
składniki na polewę czekoladową:
100 g masła
2 kopiate łyżki kakao
3 łyżki cukru
5 łyżek wody
wykonanie:
Wszystkie składniki umieszczamy w rondelku, gotujemy cały czas mieszając, aż lekko się zredukuje.
złożenie ciasta:
Pierwszy blat biszkopta umieszczamy w foremce wyłożonej papierem do pieczenia, delikatnie nasączamy naparem kawowym i wykładamy 1/2 część kremu. Na kremie układamy nasączone w naparze kawowym okrągłe biszkopty, na które wylewamy lekko tężejącą galaretkę. Wstawiamy do lodówki aby galaretką stężała. Na galaretkę wykładamy pozostałą masę i przykrywamy drugim blatem, który również delikatnie nasączamy. Wierzch ciasta polewamy polewą czekoladową.
