składniki:
380 g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
220 g cukru
5 jajek (białka oddzielone od żółtek)
250 ml napoju gazowanego o smaku pomarańczowym
125 ml oleju np. słonecznikowego
1 szczypta soli
dodatkowo:
2 łyżki kakao
2 łyżki mąki
wykonanie:
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Do ubitych białek dodajemy stopniowo cukier oraz żółtka i miksujemy na puszystą masę. Do masy jajecznej dodajemy mąkę, olej oraz napój gazowany i miksujemy na wolnych obrotach tylko do połączenia się składników. Następnie ciasto dzielimy na dwie części do jednej dodajemy kakao a do drugiej 2 łyżki mąki i mieszamy szpatułką. Foremkę (tortownicę o średnicy ok. 25 cm) wykładamy papierem do pieczenia samo dno, boki natłuszczamy i oprószamy bułką tartą. Ciasto wykładamy naprzemiennie, ciasto ciemne i ciasto jasne po 2-3 łyżki nakładamy na środku foremki. Pieczemy w ok. 175 st. C do tzw suchego patyczka, przez ok. 50-60 min.