pierogi czekoladowe z serkiem i wiśniami

1975

składniki na ciasto pierogowe:
300 g mąki
2 łyżki masła roztopionego
2 łyżki kakao
ok. 180 ml gorącej wody

wykonanie:
Mąkę mieszamy z kakao. Dodajemy masło oraz stopniowo gorącą wodę i zagniatamy ciasto. Gotowe rozwałkowujemy, wycinamy krążki np. szklanką. Na każdy krążek nakładamy trochę farszu i sklejamy brzegi formując pierożki. Wrzucamy partiami na osoloną i gotującą się wodę. Gotujemy ok. 3-4 min. od wypłynięcia na powierzchnię. Wyciągamy przy pomocy łyżki cedzakowej. Przelewamy zimną wodą. Omaszczamy masłem. Podajemy np. ze śmietanką i cukrem pudrem

składniki na farsz:
ok. 200-250 g serka białego
2 łyżeczki budyniu
cukier do smaku ok. 2-3 łyżeczki
wiśnie wydrylowane, tyle ile pierogów

wykonanie:
Serek mieszamy ugniatając widelcem z budyniem i cukrem. Wiśnie mogą być w całości (oczywiście bez pestek 🙂 ) ale wtedy musimy formować większe pierogi. Ja użyłam mrożonych, wcześniej rozmroziłam i odcisnęłam nadmiar soku.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here