delicja kawowa

19426

składniki na ciasto biszkoptowe:
120 g mąki
110 g cukru
5 jajek (białka oddzielone od żółtek)
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżeczki kawy mielonej

wykonanie:
Białka ubijamy na sztywno. Do ubitych białek stopniowo dodajemy cukier i miksujemy. Następnie stopniowo dodajemy żółtka. Do puszystej masy jajecznej dodajemy w dwóch turach przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszamy przy pomocy szpatułki. Przekładamy do foremki (ok. 22x32cm, wyłożonej papierem do pieczenia- samo dno). Wierzch posypujemy kawą.

składniki na ciasto białkowe:
6 białek
220 g cukru
50 g mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia

wykonanie:
Białka ubijamy z cukrem. Następnie dodajemy przesianą mąkę pszenną z ziemniaczaną oraz proszkiem do pieczenia i mieszamy szpatułką. Gotowe ciasto wykładamy na ciasto biszkoptowe posypane kawą. Całość pieczemy w 170 st. C przez ok. 45 min. Upieczone odstawiamy do wystudzenia.

składniki na masę kakaową:
250 g masła w temperaturze pokojowej
2 jajka
100 g cukru pudru
50 g kakao
ok.7-8 łyżek wody

wykonanie:
Kakao mieszamy z wodą i podgrzewamy, będzie gęsta masa jak na truflę a następnie odstawiamy do wystudzenia. Jajka miksujemy z cukrem na kąpieli wodnej (naczynie z jajkami i cukrem kładziemy na większym garnku z gotującą się wodą, woda nie może dotykać garnka z masą). Miksujemy na jasną, puszystą masę. Zestawiamy z ognia i odstawiamy do wystudzenia. Masło miksujemy na puch, dodajemy wystudzone kakao i miksujemy na jednolity krem. Następnie dodajemy masę jajeczną i miksujemy do połączenia się. Krem możemy „wzbogacić” alkoholem 😉

składniki na wierzch ciasta:
1 duże opakowanie ciastek delicji lub 2 małe (ok.24 szt)
2 galaretki wiśniowe
750 ml gorącej wody

wykonanie ciasta:
Galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do lekkiego stężenia. Na cieście rozsmarowujemy krem na którym układamy delicje. Wierzch zalewamy tężejącą galaretką. Ciasto wkładamy do lodówki aby galaretką stężała. Najlepiej przechowywać w lodówce.

  • inspiracja z przepisu s. Anastazji z moimi zmianami

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here