ciasto ucierane z wiśniami

5018

składniki:
300 g mąki
40 g budyniu waniliowego
200 g cukru
250 g masła, w temperaturze pokojowej
5 jajek (białka oddzielone od żółtek)
4 łyżki śmietany kwaśnej
2 łyżeczki do pieczenia
ok. 500 g wiśni, wydrylowanych

wykonanie:
Masło miksujemy z cukrem (ok. 5 min.). Do puszystej masy dodajemy stopniowo żółtka. Następnie dodajemy śmietanę i miksujemy. Do masy dodajemy w dwóch turach przesianą mąkę z budyniem oraz proszkiem do pieczenia i miksujemy tylko do połączenia się składników. W osobnym naczyniu ubijamy na sztywno białka. 1/2 cz. ubitych białek dodajemy do masy i miksujemy na wolnych obrotach. Następnie dodajemy pozostałą część białek i mieszamy szpatułką. Ciasto przekładamy foremki (ok.22×32 cm, wyłożonej papierem do pieczenia samo do, boki natłuszczone i obsypane bułką tartą). Na wierzchu układamy wiśnie. Pieczemy w ok. 170 st. C do tzw. suchego patyczka, przez ok. 45-60 min.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here