składniki na ciasto:
8 białek
3 żółtka
200 g cukru
100 g orzechów krojonych
100 g orzechów mielonych
100 g rodzynek
50 g wiórek kokosowych
1 łyżeczka kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
wykonanie:
Białka ubijamy na sztywno. Do ubitych białek dodajemy stopniowo żółtka. Następnie dodajemy wymieszane bakalie z kakao oraz proszkiem do pieczenia i mieszamy przy pomocy szpatułki. Ciasto przekładamy do foremki (ok.22x35cm. wyłożoną papierem do pieczenia). Pieczemy ok. 40 min. w 170 st. C
składniki na krem:
syrop z 1 puszki brzoskwiń
2 budynie waniliowe
cukier do smaku
250 g masła w temperaturze pokojowej
woda
wykonanie:
Do syropu z brzoskwiń dolewamy tyle wody aby uzyskać w sumie 600 ml płynu. Ok. 400 ml syropu wymieszanego z wodą zagotowujemy z ok. 2-4 łyżkami cukru (do smaku). W pozostałym dokładnie mieszamy budynie wlewamy do gotującego się syropu. Mieszamy i gotujemy, aż zgęstnieje. Zestawiamy z ognia i odstawiamy do wystudzenia. Masło miksujemy na puch, dodajemy stopniowo wystudzony budyń.
dodatkowo:
1 duże opakowanie delicji
2 galaretki brzoskwiniowe
brzoskwinie z syropu
700 ml gorącej wody
wykonanie:
Galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie. Na wystudzone ciasto wykładamy 1/2 cz. kremu, na którym układamy delicje. Na delicjach rozsmarowujemy pozostały krem. Układamy brzoskwinie. Całość zalewamy tężejącą galaretką.
- inspiracja z przepisu s. Anastazji