truskawkowa chmurka

6157

składniki na ciasto kruche:
200 g mąki
40 g cukru pudru
130 g masła
4 żółtka
2/3 łyżeczki proszku do pieczenia

wykonanie:
Z podanych składników wyrabiamy ciasto kruche. Schładzamy je w lodówce. Następnie wykładamy nim dno formy (ok.22×32 cm, wyłożone papierem do pieczenia). Ponownie schładzamy przez ok. 20 min. Nakłuwamy widelcem i pieczemy w ok. 190 st. C na rumiano przez ok. 15-20 min. Upieczone ciasto odstawiamy do całkowitego wystudzenia.

składniki na warstwę owocową:
ok. 600 g truskawek
3 galaretki truskawkowe
1000 ml gorącej wody

wykonanie:
Galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do wystygnięcia. Z truskawek usuwamy szypułki, myjemy i kroimy na mniejsze kawałki. Pokrojone truskawki dodajemy do zimnej galaretki, mieszamy i wstawiamy do lodówki, od czasu do czasu mieszamy. Gdy galaretka będzie tężała wylewamy ją na wystudzone ciasto kruche i wstawiamy do lodówki, do całkowitego stężenia.

składniki na bezę:
4 białka
200 g cukru
2 i 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
ok. 50 g płatków migdałowych

wykonanie:
Białka ubijamy na sztywno, dodajemy stopniowo cukier i ubijamy na lśniącą masę, pod koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną. Gotową wykładamy na foremkę (ok.22x32cm, wyłożoną papierem do pieczenia). Wierzch posypujemy płatkami migdałowymi i pieczemy/suszymy w 140 st. C przez ok. 40-50 min. Upieczoną bezę pozostawiłam w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach do wystudzenia.

składniki na krem:
500 ml śmietanki kremówki 30%
250 g serka mascarpone
3 łyżki cukru pudru lub więcej do smaku
opcjonalnie:
skórka starta z 1 cytryny
sok z 1/2 cytryny

wykonanie:
Śmietankę miksujemy z mascarpone i cukrem na gładki, gęsty krem. Pod koniec miksowania opcjonalnie dodajemy startą skórkę i sok z cytryny. Gotowy krem równomiernie wykładamy na galaretkę. Na wierzchu układamy wystudzoną bezę. Całość schładzamy i przechowujemy w lodówce.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here