składniki na ciasto:
300 g mąki
1 i 1/2 łyżki cukru pudru
3 żółtka
10 g kakao
2-3 łyżki śmietany
100 g masła, schłodzonego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
wykonanie:
Masło siekamy z mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia, kakao, cukrem oraz żółtkami. Pod koniec dodajemy śmietanę i wyrabiamy ciasto. Gotowe dzielimy na dwie części (2/3 i 1/3) 1/3 część ciasta wkładamy do zamrażalnika. 2/3 ścieramy na tarce o grubych oczkach, na dno foremki (ok.22x25cm, wyłożonej papierem do pieczenia). Podpiekamy.
składniki na masę serową:
500 g sera białego, trzykrotnie zmielonego
70 g cukru pudru lub trochę więcej
2 jajka
3 łyżki śmietany
100 g masła, w temperaturze pokojowej
1 budyń waniliowy
ok. 350 g truskawek, odszypułkowanych
wykonanie:
Truskawki myjemy, kroimy na ćwiartki. Ser miksujemy z masłem, cukrem, jajkami, śmietaną i budyniem. Gotową masę serową wykładamy na podpieczony spód. Na masie układamy cząstki truskawek, przecięciem do góry. Na truskawki wykładamy ubite białka a na wierzch ścieramy pozostałe ciasto. Całość pieczemy ok. 45 min. w ok. 170 st. C.
składniki na piankę:
3 białka
150 g cukru
wykonanie:
Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy stopniowo cukier i ubijamy na lśniącą masę.
Wygląda wspaniale 🙂
Dzięki 🙂