ciasto jogurtowe z truskawkami

7964

składniki:
360 g mąki
200 g cukru
200 ml jogurtu naturalnego
200 g masła w temperaturze pokojowej
4 jajka
2 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
ok. 500 g truskawek

wykonanie:
Z truskawek usuwamy szypułki, myjemy, osuszamy i kroimy na pół. Masło miksujemy z cukrem na puszystą masę (ok. 5-10min.). Do masy stopniowo dodajemy jajka. Następnie dodajemy ok. 1/2 cz. mąki przesianej z proszkiem do pieczenia i miksujemy na wolnych obrotach tylko do połączenia się mąki z masą. Dodajemy jogurt oraz pozostałą mąkę i również miksujemy tylko do połączenia się składników. Ciasto przekładamy do foremki (ok. 22x32cm, wyłożonej papierem do pieczenia – samo dno, smarujemy tłuszczem boki). Na wierzchu układamy pokrojone truskawki, przecięciem do góry. Pieczemy w ok. 170 st. C do tzw. suchego patyczka, przez ok. 45-50 min.

4 KOMENTARZE

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here