
składniki na biszkopt:
100 g mąki pszennej
40 g mąki ziemniaczanej
4 jajka (białka oddzielone od żółtek)
140 g cukru
1 szczypta soli
wykonanie:
Białka ubijamy z solą na sztywno. Do ubitych białek dodajemy stopniowo cukier a następnie żółtka i miksujemy na puszystą masę. Do puszystej masy jajecznej dodajemy w dwóch – trzech turach wymieszane i przesiane mąki. i mieszamy przy pomocy szpatułki. Ciasto przekładamy do foremki (ok. 22×25 cm, miara dna, wyłożonej papierem do pieczenia- samo dno). Pieczemy w ok. 170 st. C. Upieczony biszkopt odstawiamy do wystudzenia. Przecinamy na dwa blaty (biszkopt najlepiej przecina się następne dnia. Ja unikam przecinania 😉 dzielę składniki na równe części i piekę dwa odrębne blaty)
składniki na krem:
500 ml mleka
1 budyń waniliowy (40g)
20 g mąki ziemniaczanej
2 i 1/2 łyżki cukru
1 łyżeczka cukru z wanilią
150 g masła w temperaturze pokojowej
wykonanie:
300 ml mleka zagotowujemy z cukrem i cukrem z wanilią. W pozostałym mleku dokładnie mieszamy budyń oraz mąkę ziemniaczaną i wlewamy do gotującego się mleka, cały czas mieszamy i gotujemy, aż powstanie gęsty budyń. Zestawimy z ognia i pozostawiamy do wystudzenia. Masło miksujemy na puch, dodajemy stopniowo budy i miksujemy na gładki krem.
dodatkowo:
dżem truskawkowy (ja zrobiłam na oko: rozdrobniłam kilka truskawek, podgrzałam na małej patelni. Dodałam cukier i sok z cytryny do smaku. W małej szklaneczce rozmieszałam ok. 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej z niewielką ilością wody i dodałam do owoców. Gotując mieszałam do zgęstnienia. Przestudziłam.
składniki na wierzch ciasta:
ok. 300 -400 g truskawek
1 i 1/2 galaretki truskawkowej
550 ml wody gorącej
wykonanie:
Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie. Z truskawek usuwamy szypułki, myjemy, osuszamy i kroimy na pół.
wykonanie ciasta:
Pierwszy blat ciasta wkładamy do foremki w której pieklimy biszkopt i smarujemy dżemem truskawkowym. Na dżemie rozsmarowujemy ok. 3/4 kremu i układamy drugi blat. Wierzch smarujemy pozostałym kremem. Układamy pokrojone truskawki i zalewamy tężejącą galaretką. Całość wstawiamy do lodówki, najlepiej na noc aby galaretką stężała.
