pączki na słono – puszyste pierogi gyrosowe – smażone

18155

składniki na ciasto:
300 g mąki orkiszowej lub pszennej
25 g drożdży
180 ml mleka lub wody
2 łyżki oleju słonecznikowego
1 łyżeczka soli
1/3 łyżeczki cukru

dodatkowo:
olej do głębokiego smażenia

wykonanie:
Drożdże dokładnie mieszamy z ok. 100 ml letnim mlekiem, cukrem oraz 2 łyżkami mąki i odstawiamy do podrośnięcia. Mąkę mieszamy z solą. Dodajemy podrośnięty zaczyn, olej oraz pozostałe mleko i wyrabiamy ciasto. Wyrobione odstawiamy do wyrośnięcia, na ok. 60 min. Gdy ciasto rośnie robimy farsz. Wyrośnięte ciasto uderzamy pięścią. Natłuszczonymi olejem dłońmi przekładamy ciasto na natłuszczoną stolnicę. Wałkujemy cienko. Wykrawamy duże krążki ok. 9-13 cm średnicy (mi wyszło ok. 18 szt., wycinałam krążki o średnicy 9 cm) Na środek każdego nakładamy farsz. Pierogi dokładnie zlepiamy. Smażymy partiami na rozgrzanym, głębokim tłuszczu, na bursztynowy kolor. Usmażone układamy na talerzach wyłożonych papierowymi ręcznikami. Podajemy na ciepło lub zimno z ulubionym sosem, np. czosnkowym. Zaraz po usmażeniu pierogi są twarde ale po chwili stają się mięciutkie.

składniki na farsz:
robiłam na oko 😉 i trochę mi zostało, można użyć innego wg własnych proporcji
ok. 250 g pieczarek
ok. 250 g mięsa użyłam wieprzowego, można użyć drobiowego
1 cebula
3 łyżki kukurydzy
1 mała papryka
przyprawa gyros
ok. 2 łyżki oleju do smażenia

wykonanie:
Pieczarki i cebulę kroimy w drobną kostkę. Na patelnię z olejem przekładamy pieczarki i odparowujemy. Do odparowanych pieczarek dodajemy cebulę i smażymy. Paprykę kroimy w mniejszą kostkę, dodajemy do pieczarek razem z kukurydzą, chwilę dusimy. Całość przekładamy do miski. Na tej samej patelni smażymy mięso. Mięso kroimy w drobną kostkę, przekładamy na patelnię z olejem, dodajemy przyprawę gyros i smażymy. Do usmażonego mięsa dodajemy usmażone warzywa, mieszamy i chwilę dusimy. Gotowy farsz możemy jeszcze opcjonalnie doprawić. Odstawiamy do wystudzenia.

5 KOMENTARZE

    • Witam. To jest ciasto drożdżowe więc można je upiec ale pierogi będą inaczej smakowały, polecam mimo wszystko usmażyć kilka aby mieć porównanie. Pozdrawiam.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here