róże karnawałowe

2922

składniki:
1 szkl mąki
1/2 łyżeczki cukru
2 i 1/2 łyżki śmietany
2 żółtka
1 szczypta soli
1 łyżka spirytusu
mąka do podsypywania
tłuszcz do smażenia
dżem, marmolada lub wisienka do dekoracji
cukier puder do posypania

wykonanie:
Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto. Formujemy kulkę, podsypujemy mąką i za pomocą wałka bijemy ciasto rozpłaszczając je, składamy i powtarzamy czynność z biciem i składaniem do momentu pojawienia się pęcherzyków. Następnie rozwałkowujemy cienko i za pomocą różnych wielkościowo okrągłych foremek wykrawamy po 3-4 krążki na jedną różę. Krążki nacinamy i układamy jeden na drugi od największego do najmniejszego, tak aby nacięcia się nie nakładały. Środki mocno dociskamy aby krążki się zlepiły. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu z obu stron, wkładając „do góry nogami”.  Wyciągamy i układamy na talerzach wyścielonych papierowymi ręcznikami. Odstawiamy do ostygnięcia. Posypujemy cukrem pudrem i dekorujemy np. marmoladą.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here