Kruchutkie faworki vel chrust

6597

składniki:
200 g mąki
3 żółtka
3 łyżki śmietany
1 szczypta soli
1 łyżka spirytusy
dodatkowo:
tłuszcz do głębokiego smażenia
cukier puder do oprószenia

wykonanie:
Wszystkie składniki mieszamy ze sobą a następnie zagniatamy ciasto. Wyrobione ciasto tłuczemy wałkiem, składamy na pół i ponownie ubijamy wałkiem, Czynność tą powtarzamy kilka razy. Gotowe ciasto dzielimy na 2-3 części. Jedną pozostawiamy a pozostałe części wkładamy do woreczka aby nie wyschły. Ciasto cieniutko rozwałkowujemy (im cieniej tym lepiej). Tniemy na paski ok. 3×8 cm. Na środku każdego robimy nacięcie i przeplatamy. Gotowe smażymy na głębokim tłuszczu (175 st.C) na złocisty kolor. Usmażone przekładamy na talerze wyłożone papierowymi ręcznikami. Gotowe oprószamy cukrem pudrem.

Zapraszam do pooglądania krótkiego filmiku jak wykonać faworki:

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here