lany chrust

2649

składniki:
200 g mąki
10 g cukru z prawdziwą wanilią
150 ml mleka
3 jajka
2 łyżeczki spirytusu
1 szczypta soli
tłuszcz do głębokiego smażenia
cukier puder do oprószenia

wykonanie:
Żółtka oddzielamy od białek. Żółtka ucieramy z cukrem z prawdziwą wanilią. Dodajemy stopniowo mleko oraz mąkę i spirytus. W osobnym naczyniu ubijamy białka z sola na sztywno. Dodajemy do ciasta i przy pomocy szpatułki mieszamy do połączenia się. Ciasto przekładamy np. do rękawa cukierniczego z okrągłą końcówką i lejemy porcjami na rozgrzany tłuszcz, tworząc różne zawijasy. Smażymy na złoty kolor z każdej strony. Po usmażeniu przekładamy na talerze wyłożone ręcznikiem papierowym. Przed podaniem oprószamy cukrem pudrem.

lany_chrust

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here