składniki na żelki z soku:
100 ml dowolnego soku owocowego
20 g żelatyny
wykonanie:
Sok zagotowujemy i ściągamy z ognia. Wsypujemy do niego żelatynę i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Jeśli będzie problem z rozpuszczeniem podgrzewamy wszystko na małym ogniu, nie doprowadzając do wrzenia. Przelewamy do sylikonowych foremek i odstawiamy do całkowitego stężenia do lodówki, najlepiej na całą noc. Następnie wyciągamy z foremek i opcjonalnie obtaczamy w cukrze.
składniki na żelki z galaretki:
1 galaretka owocowa
100 ml gorącej wody
opcjonalnie:
cukier
wykonanie:
Galaretkę zalewamy gorącą wodą. Mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Przelewamy do sylikonowych foremek i odstawiamy do całkowitego stężenia do lodówki, najlepiej na całą noc. Następnie wyciągamy z foremek i opcjonalnie obtaczamy w cukrze. (Takie obtoczone w cukrze należy od razu spożyć gdyż cukier się rozpuszcza)