ciasto z kremem a la kinder bueno

847
[Głosów:0    Średnia:0/5]

składniki na biszkopt kakaowy:
150 g mąki
150 g cukru
30 g kakao
6 jajek
100 ml oleju
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 szczypta soli

wykonanie:
Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywno z solą, dodajemy stopniowo cukier, miksujemy. Dodajemy stopniowo żółtka i miksujemy do połączenia się składników. Mąkę mieszamy z kakao oraz proszkiem do pieczenia i przesiewamy do masy jajecznej i mieszamy przy pomocy szpatułki, na koniec dodajemy olej i mieszamy do połączenia się z ciastem. Całość przelewamy do foremki (21cm x 32cm) wyłożonej papier do pieczenia (samo dno). Pieczemy w 160 st. C przez ok. 30 – 40 min. Po upieczeniu odstawiamy ciasto do całkowitego wystudzenia a następnie przekrawamy na dwa blaty.

składniki na nasączeni ciasta:
100 ml mocnego naparu kawy (wystudzonego)
50 ml likieru kakaowego
lub
100 ml wody
sok z 1/2 cytryny

wykonanie:
wszystkie składniki mieszamy ze sobą.

składniki na krem:
200 g masła
3/4 szkl mleka, świeżego
50 g cukru
170 g mleka w proszku
30 g nutelli
100 g orzechów laskowych, zmielonych

wykonanie:
Masło roztapiamy na małym ogniu z cukrem. Dodajemy ciepłe, świeże mleko i mieszamy do rozpuszczenia się cukru. Następnie dodajemy mleko w proszku oraz nutellę i mieszamy na gładki krem. Na koniec dodajemy zmielone orzechy i dokładnie mieszamy. Gotowym kremem przekładamy nasączone blaty.

dodatkowo:
polewa czekoladowa (100 g czekolady deserowej + 50 g masła, rozpuszczamy w kąpieli wodnej)
mała garść podprażonych orzechów laskowych, posiekanych
1-2 opakowania kiender bueno

wykonanie:
Ciasto polewamy polewą czekoladową, posypujemy posiekanymi orzechami. Całość schładzamy przez noc w lodówce. Przed podaniem dekorujemy pokrojonymi wafelkami kinder bueno.

ciasto_kinder_bueno

(Visited 11 925 times)

10 KOMENTARZE

  1. dzięki serdeczne za odpowiedź. właśnie skończyłam robić wszystko wyszło pięknie i pachnaco oj czuje ze będzie to the best one w mojej rodzinie. pozdrawiam i dziękuję za super przepis

      • po zrobieniu masy, czekałam może z pół godziny i troszkę zgęstniała ale chyba nie na tyle, żeby ją jeszcze dać na tort. i trochę dosypałam mleka. A potem już jak kroiłam tort okazało się, że chyba jednak za dużo bo była dość twarda ta masa tak zgęstniała. Może ja za bardzo masło podgrzałam? Ogólnie bardzo dobra w smaku 🙂

    • Ależ nie ma problemu 🙂 w końcu m. in. po to są te komentarze 🙂 Tak masło może być ciepłe, czy tak czy inaczej po schłodzeniu stwardnieje. Pozdrawiam 🙂

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here