składniki na biszkopt kakaowy:
150 g mąki
150 g cukru
30 g kakao
6 jajek
100 ml oleju
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 szczypta soli
wykonanie:
Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywno z solą, dodajemy stopniowo cukier, miksujemy. Dodajemy stopniowo żółtka i miksujemy do połączenia się składników. Mąkę mieszamy z kakao oraz proszkiem do pieczenia i przesiewamy do masy jajecznej i mieszamy przy pomocy szpatułki, na koniec dodajemy olej i mieszamy do połączenia się z ciastem. Całość przelewamy do foremki (21cm x 32cm) wyłożonej papier do pieczenia (samo dno). Pieczemy w 160 st. C przez ok. 30 – 40 min. Po upieczeniu odstawiamy ciasto do całkowitego wystudzenia a następnie przekrawamy na dwa blaty.
składniki na nasączeni ciasta:
100 ml mocnego naparu kawy (wystudzonego)
50 ml likieru kakaowego
lub
100 ml wody
sok z 1/2 cytryny
wykonanie:
wszystkie składniki mieszamy ze sobą.
składniki na krem:
200 g masła
3/4 szkl mleka, świeżego
50 g cukru
170 g mleka w proszku
30 g nutelli
100 g orzechów laskowych, zmielonych
wykonanie:
Masło roztapiamy na małym ogniu z cukrem. Dodajemy ciepłe, świeże mleko i mieszamy do rozpuszczenia się cukru. Następnie dodajemy mleko w proszku oraz nutellę i mieszamy na gładki krem. Na koniec dodajemy zmielone orzechy i dokładnie mieszamy. Gotowym kremem przekładamy nasączone blaty.
dodatkowo:
polewa czekoladowa (100 g czekolady deserowej + 50 g masła, rozpuszczamy w kąpieli wodnej)
mała garść podprażonych orzechów laskowych, posiekanych
1-2 opakowania kiender bueno
wykonanie:
Ciasto polewamy polewą czekoladową, posypujemy posiekanymi orzechami. Całość schładzamy przez noc w lodówce. Przed podaniem dekorujemy pokrojonymi wafelkami kinder bueno.
Idealna ciasto. Aż mi ślinka cieknie jak patrzę na to zdjęcie.
Polecam 🙂 w szczególności z nasączeniem kawowym 🙂
A jaki wymiar blaszki?
Ja użyłam blaszki o wymiarach 21cm x 32cm
dzięki serdeczne za odpowiedź. właśnie skończyłam robić wszystko wyszło pięknie i pachnaco oj czuje ze będzie to the best one w mojej rodzinie. pozdrawiam i dziękuję za super przepis
Trudno mi odpowiedzieć, gdyż nie widzę konsystencji.
Ależ nie ma problemu 🙂 w końcu m. in. po to są te komentarze 🙂 Tak masło może być ciepłe, czy tak czy inaczej po schłodzeniu stwardnieje. Pozdrawiam 🙂