pączki z jabłkami i rodzynkami

    638
    [Głosów:0    Średnia:0/5]

     składniki:
    260 g mąki
    20 g drożdży
    200 ml mleka, ciepłego
    1 jajko
    1 łyżeczka cukru
    1/2 łyżeczki soli
    1 jabłko
    100 g rodzynek
    2 łyżeczki spirytusu
    olej do głębokiego smażenia
    cukier puder do oprószenia

    wykonanie:
    Drożdże mieszamy z 1/3 ciepłego mleka, cukrem oraz dwiema łyżkami mąki i odstawiamy do podrośnięcia rozczynu. Pozostałe mleko mieszamy z jakiem, pokrojonym w kostkę jabłkiem, rodzynkami oraz alkoholem i dodajemy do rozczynu. Dodajemy mękę, sól i wszystko mieszamy. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. 40 min. w ciepłe miejsce do podrośnięcia. Jedną łyżeczką nabieramy porcję ciasta i przy pomocy drugiej łyżeczki ściągamy ciasto na rozgrzany głęboki tłuszcz. Smażymy na złoty kolor z każdej strony. Po usmażeniu przekładamy na talerze wyłożone ręcznikiem papierowym. Przed podaniem możemy oprószyć cukrem pudrem.

    paczki_z_rodzynkami

    (Visited 921 times)

    ZOSTAW ODPOWIEDŹ

    Please enter your comment!
    Please enter your name here