oponki serowe wg mojej mamy

3158

składniki:
500 g białego sera
500 g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
200-240 g cukru
szczypta soli
4 jajka
100 g masła lub margaryny
1 kieliszek alkoholu
opcjonalnie cukier waniliowy
tłuszcz do głębokiego smażenia (smalec lub olej)

wykonanie:
Do naczynia miksującego wkładamy wszystkie składniki oprócz mąki i miksujemy tylko do połączenia się składnik. Następnie na stolnicę wsypujemy mąka, dodajemy wymieszaną masę serową i zagniatamy ciasto. Wałkujemy na grubość ok. 1 – 1,5 cm, wykrawamy szklanką krążki a środek kieliszkiem. Smażymy z obu stron na głębokim tłuszczu. Wykładamy na talerze wyłożone ręcznikiem papierowym aby odsączyć nadmiaru tłuszczu. Ostudzone oponki posypujemy cukrem pudrem.

2 KOMENTARZE

  1. Już po tłustym czwartku ale co ja się najadłam to za mało:) A jeszcze dalej mam chęć przez to że przejrzałam te wszystkie pączusie na tej stronie. Ahh, mniam poprostu. Pozdrawiam!

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here