[Głosów:1 Średnia:5/5]
składniki:
500 g białego sera
500 g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
200-240 g cukru
szczypta soli
4 jajka
100 g masła lub margaryny
1 kieliszek alkoholu
opcjonalnie cukier waniliowy
tłuszcz do głębokiego smażenia (smalec lub olej)
wykonanie:
Do naczynia miksującego wkładamy wszystkie składniki oprócz mąki i miksujemy. Następnie na stolnicę wsypujemy mąka, dodajemy wymieszaną masę serową i zagniatamy ciasto. Wałkujemy na grubość ok. 1 cm, wykrawamy szklanką krążki a środek kieliszkiem. Smażymy z obu stron na głębokim tłuszczu. Wykładamy na talerze wyłożone ręcznikiem papierowym aby odsączyć nadmiaru tłuszczu. Ostudzone oponki posypujemy cukrem pudrem.






(Visited 300 times)
Idealny przepis na tłusty czwartek 🙂