oponki serowe wg mojej mamy

2514

składniki:
500 g białego sera
500 g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
200-240 g cukru
szczypta soli
4 jajka
100 g masła lub margaryny
1 kieliszek alkoholu
opcjonalnie cukier waniliowy
tłuszcz do głębokiego smażenia (smalec lub olej)

wykonanie:
Do naczynia miksującego wkładamy wszystkie składniki oprócz mąki i miksujemy tylko do połączenia się składnik. Następnie na stolnicę wsypujemy mąka, dodajemy wymieszaną masę serową i zagniatamy ciasto. Wałkujemy na grubość ok. 1 – 1,5 cm, wykrawamy szklanką krążki a środek kieliszkiem. Smażymy z obu stron na głębokim tłuszczu. Wykładamy na talerze wyłożone ręcznikiem papierowym aby odsączyć nadmiaru tłuszczu. Ostudzone oponki posypujemy cukrem pudrem.

2 KOMENTARZE

  1. Już po tłustym czwartku ale co ja się najadłam to za mało:) A jeszcze dalej mam chęć przez to że przejrzałam te wszystkie pączusie na tej stronie. Ahh, mniam poprostu. Pozdrawiam!

Skomentuj Sliminka Anuluj odpowiedź

Please enter your comment!
Please enter your name here