oponki serowe + film krok po kroku

6749

składniki:
500 g sera białego
500 g mąki
100 g cukru
2 żółtka
2 jajka
175 ml śmietany 18%
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
1 szczypta soli
1 kieliszek spirytusu
dodatkowo:
ok. 1000g tłuszczu do głębokiego smażenia (smalec lub olej)
cukier puder do oprószenia

wykonanie:
Ser przeciskamy przez praskę. Do mąki dodajemy sodę, proszek do pieczenia, sól, cukier i mieszamy. Następnie dodajemy ser przeciśnięty przez praską, śmietanę, żółtka, jajka oraz spirytus i wyrabiamy ciasto. Wyrobione ciasto przekładamy na oprószoną mąką stolnicę. rozwałkowujemy (rozwałkowujemy na grubość ok. 1,5 cm; im ciasto grubsze tym oponki po usmażeniu będą grubsze). Wykrawamy szklanką krążki a kieliszkiem dziurki. Wykrojone smażymy partiami na rozgrzanym tłuszczu (do ok.170 – 175 st. C). Wyciągamy na talerze wyłożone ręcznikiem papierowym. Przed podaniem oprószamy cukrem pudrem.

ZAPRASZAM DO POOGLĄDANIA FILMU JAK WYKONAĆ OPONKI
KROK PO KROKU

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here