składniki:
500 g sera białego
500 g mąki
100 g cukru
2 żółtka
2 jajka
175 ml śmietany 18%
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
1 szczypta soli
1 kieliszek spirytusu
dodatkowo:
ok. 1000g tłuszczu do głębokiego smażenia (smalec lub olej)
cukier puder do oprószenia
wykonanie:
Ser przeciskamy przez praskę. Do mąki dodajemy sodę, proszek do pieczenia, sól, cukier i mieszamy. Następnie dodajemy ser przeciśnięty przez praską, śmietanę, żółtka, jajka oraz spirytus i wyrabiamy ciasto. Wyrobione ciasto przekładamy na oprószoną mąką stolnicę. rozwałkowujemy (rozwałkowujemy na grubość ok. 1,5 cm; im ciasto grubsze tym oponki po usmażeniu będą grubsze). Wykrawamy szklanką krążki a kieliszkiem dziurki. Wykrojone smażymy partiami na rozgrzanym tłuszczu (do ok.170 – 175 st. C). Wyciągamy na talerze wyłożone ręcznikiem papierowym. Przed podaniem oprószamy cukrem pudrem.
ZAPRASZAM DO POOGLĄDANIA FILMU JAK WYKONAĆ OPONKI
KROK PO KROKU