oponki serowe z nutą cytryny

2618

składniki:
500 g mąki
500 g białego sera
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
120 g cukru
szczypta soli
2 jajka
50 g masła
4 łyżki śmietany
1 kieliszek alkoholu
skórka z otarta z jednej cytryny
sok 1/2 cytryny
opcjonalnie cukier waniliowy
tłuszcz do głębokiego smażenia (smalec lub olej)

wykonanie:
Ser rozdrabniamy widelcem. Dodajemy jajka, masło, cukier, alkohol, sok oraz skórkę z cytryny i mieszamy. W osobnym naczyniu mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia, solą oraz sodą i dodajemy do masy serowej. Wyrabiamy ciasto. Na podsypaną mąką stolnicę przekładamy ciasto. Wałkujemy na grubość ok. 1 cm, wykrawamy szklanką krążki a środek kieliszkiem. Smażymy z obu stron na głębokim tłuszczu. Wykładamy na talerze wyłożone ręcznikiem papierowym aby odsączyć nadmiaru tłuszczu. Ostudzone oponki polewamy lukrem lub posypujemy cukrem pudrem.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here