
składniki:
500 g mąki
500 g białego sera
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
120 g cukru
szczypta soli
2 jajka
50 g masła
4 łyżki śmietany
1 kieliszek alkoholu
skórka z otarta z jednej cytryny
sok 1/2 cytryny
opcjonalnie cukier waniliowy
tłuszcz do głębokiego smażenia (smalec lub olej)
wykonanie:
Ser rozdrabniamy widelcem. Dodajemy jajka, masło, cukier, alkohol, sok oraz skórkę z cytryny i mieszamy. W osobnym naczyniu mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia, solą oraz sodą i dodajemy do masy serowej. Wyrabiamy ciasto. Na podsypaną mąką stolnicę przekładamy ciasto. Wałkujemy na grubość ok. 1 cm, wykrawamy szklanką krążki a środek kieliszkiem. Smażymy z obu stron na głębokim tłuszczu. Wykładamy na talerze wyłożone ręcznikiem papierowym aby odsączyć nadmiaru tłuszczu. Ostudzone oponki polewamy lukrem lub posypujemy cukrem pudrem.
