domowe cebularze

4717

składniki na ciasto:
500- 550 g mąki
250 ml letniego mleka
30 g drożdży
50 g masła
2 jajka
1 łyżeczka cukru
1/2 łyżeczki soli
dodatkowo:
jajko do smarowania

wykonanie:
Drożdże dokładnie mieszamy z cukrem, ok. 125 ml mleka oraz 2 łyżkami mąki i odstawiamy do podrośnięcia. Masło roztapiamy. Mąkę mieszamy z solą. Dodajemy podrośnięty zaczyn, pozostałe mleko, jajka oraz przestudzone masło, mieszamy a następnie zagniatamy ciasto. Zagniecione odstawiamy do wyrośnięcia, na ok. 60 min. Wyrośnięte ciasto wałkujemy na grubość ok. 1 cm. Wycinamy kółka. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Na środku każdego placka robimy wgłębienie, nakładamy farsz i pozostawiamy do podrośnięcia. Przed włożeniem smarujemy roztrzepanym jajkiem. Pieczemy ok.180 st. C do zrumienienia przez ok. 20-25 min.


składniki na farsz cebulowy:
2 duże cebule
2 łyżki maku
1 łyżeczka soli
2 łyżki oleju
2-3 szczypty ostrej papryki
pieprz

wykonanie:
Cebulę obieramy, kroimy w dużą kostkę i chwilę gotujemy. Następnie odcedzamy i mieszamy z olejem, makiem, solą, papryką i odrobiną pieprzu. Gotowy farsz nakładamy na ciasto.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here