domowe cebulaki z curry

296
[Głosów:1    Średnia:1/5]

składniki:
500 g mąki orkiszowej lub pszennej
1 jajko
250 ml letniego mleka
50 g drożdży
50 g masła
1 łyżka cukru
1 łyżeczka soli

wykonanie:
Drożdże dokładnie mieszamy z letnim mlekiem, cukrem oraz 1 łyżką mąki i odstawiamy na ok. 20 min. do podrośnięcia. Do podrośniętego zaczynu dodajemy mąkę, sól oraz roztopione masło. Całość wyrabiamy, aż ciasto będzie elastyczne i będzie odchodziło od ręki. Pozostawiamy w naczyniu, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Po tym czasie ciasto dzielimy na 12 części. Z każdej formujemy okrągłe placuszki.

składniki na farsz:
500 g obranej cebuli
5 łyżek oleju
1/2 łyżeczki curry
sól, pieprz
dodatkowo:
jajko do smarowania brzegów ciasta

wykonanie:
Cebulę obieramy, kroimy w piórka i lekko podsmażamy na rozgrzanym tłuszczu, doprawiamy solą, pieprzem oraz curry. Na Każdy przygotowany z ciasta placuszek wykładamy farsz a brzegi smarujemy rozbełtanym jajkiem. Pieczemy w 200 ts.C do zrumienienia się ciasta.

cebulaki_curry1

(Visited 1 032 times)

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here