składniki:
320 g mąki orkiszowej lub pszennej
150 g cukru
3 jajka (2 całe jajka + 1 oddzielone żółtko od białka)
200 g masła
200 g śmietany kremówki
2 łyżeczki cukru z prawdziwą wnilią
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szczypta soli
wykonanie:
Masło roztapiamy i odstawiamy do przestudzenia. 2 jajka i jedno żółtko ucieramy z cukrem oraz cukrem z wanilią na puszystą masę. Dodajemy śmietanę, sól, mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, masło i mieszamy do połączenia się składników. 1/2 ciasta wykładamy do natłuszczonej lub wyłożonej papierem do pieczenia formy (21×25 cm). Podpiekamy w 170 st. C, przez ok. 20 min. W między czasie przygotowujemy nadzienie. Gdy ciasto się upiecze smarujemy je pozostałym białkiem.
składniki na nadzienie:
1500 g jabłek
150 g cukru
1/2 -1 łyżeczki cynamonu
wykonanie:
Jabłka obieramy, kroimy w kostkę i smażymy z cukrem. Doprawiamy cynamonem.
Gotowe nadzienie równomiernie wykładamy na wysmarowane białkiem ciasto. Na jabłka wykładamy pozostałą część ciasta (jeśli ciasto wyszło gęste to możemy przełożyć je do rękawa cukierniczego i wycisnąć równomiernie na jabłka). Całość pieczemy przez ok. 20 min., aż wierzch ciasta będzie rumiany. Po upieczeniu odstawiamy do wystudzenia. Przed podaniem oprószamy cukrem pudrem.
Ciasto obłędne! Ta Szarlotka bedzie moim faworytem! Polecam! Palce lizać !