jabłecznik na cieście ucieranym

7172

składniki:
320 g mąki orkiszowej lub pszennej
150 g cukru
3 jajka (2 całe jajka + 1 oddzielone żółtko od białka)
200 g masła
200 g śmietany kremówki
2 łyżeczki cukru z prawdziwą wnilią
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szczypta soli

wykonanie:
Masło roztapiamy i odstawiamy do przestudzenia. 2 jajka i jedno żółtko ucieramy z cukrem oraz cukrem z wanilią na puszystą masę.  Dodajemy śmietanę, sól, mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, masło i mieszamy do połączenia się składników. 1/2 ciasta wykładamy do natłuszczonej lub wyłożonej papierem do pieczenia formy (21×25 cm). Podpiekamy w 170 st. C, przez ok. 20 min. W między czasie przygotowujemy nadzienie. Gdy ciasto się upiecze smarujemy je pozostałym białkiem.

składniki na nadzienie:
1500 g jabłek
150 g cukru
1/2 -1 łyżeczki cynamonu

wykonanie:
Jabłka obieramy, kroimy w kostkę i smażymy z cukrem. Doprawiamy cynamonem.

Gotowe nadzienie równomiernie wykładamy na wysmarowane białkiem ciasto. Na jabłka wykładamy pozostałą część ciasta (jeśli ciasto wyszło gęste to możemy przełożyć je do rękawa cukierniczego i wycisnąć równomiernie na jabłka). Całość pieczemy przez ok. 20 min., aż wierzch ciasta będzie rumiany. Po upieczeniu odstawiamy do wystudzenia. Przed podaniem oprószamy cukrem pudrem.

1 KOMENTARZ

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here