składniki:
240 g mąki orkiszowej lub pszennej
20 g kakao
130 g cukru
80 ml maślanki
1 jajko
125 ml wody
125 ml oleju słonecznikowego
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 szczypta soli
wykonanie:
Maślankę mieszamy z wodą, olejem, jajkiem, solą oraz cukrem. W osobnym naczyniu mieszamy mąkę, kakao oraz sodę, przesiewamy i dodajemy do mokrych składników. Mieszamy tylko do połączenia się składników.
składniki na nadzienie serowe:
120 g twarogu
1 łyżeczka mąki
2 łyżki cukru
1 jajko
wykonanie:
Wszystkie składniki dokładnie mieszamy na gładką masę przy pomocy np. widelca.
Formę na muffinki wykładamy papilotkami. Do każdej nakładamy po łyżce ciasta, następnie po 1 łyżeczce nadzienia. Na nadzienie wykładamy pozostałą część ciasta. Pieczemy w 170 st. C przez ok. 30 min., do tzw. suchego patyczka.
Pysznie nadziane 🙂
Polecam 🙂