składniki:
220 g mąki
70 g cukru pudru
1 jajko
60 g masła, w temperaturze pokojowej
60 ml śmietany kwaśnej 18%
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki sody
1 szczypta soli
1/2 łyżeczki ekstraktu cytrynowego
6 małych czekoladowych jajeczek
wykonanie:
Masło
miksujemy z cukrem oraz jajkiem na w miarę puszystą masę. Dodajemy
śmietanę oraz ekstrakt i chwilkę miksujemy. W osobnym naczyniu mieszamy
mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą oraz solą. Wsypujemy do masy i
miksujemy chwilkę, tylko do połączenia się składników. Ok. 3/4 ciasta
rozkładamy do sześciu foremek na muffinki, wyłożonych papierem do
pieczenia. Do każdej wciskamy po jednym jajeczku czekoladowym i
przykrywamy pozostałym ciastem. Pieczemy w 170 st. C przez ok. 20 min.
Po upieczeniu studzimy na kratce. Dowolnie dekorujemy.
składniki na masę maślano kajmakową:
ok. 60 g masła, w temperaturze pokojowej
ok. 150 -200 g gotowej masy kajmakowej
wykonanie:
Miękkie
masło, miksujemy na puch. Dodajemy stopniowo masę kajmakową cały czas
miksując. Gdy masa jest gładka przekładamy np. do worka cukierniczego z
ulubioną końcówką i wyciskamy na muffinki.