muffinki z jajeczkiem

2817

składniki:
220 g mąki
70 g cukru pudru
1 jajko
60 g masła, w temperaturze pokojowej
60 ml śmietany kwaśnej 18%
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki sody
1 szczypta soli
1/2 łyżeczki ekstraktu cytrynowego
6 małych czekoladowych jajeczek

wykonanie:
Masło miksujemy z cukrem oraz jajkiem na w miarę puszystą masę. Dodajemy śmietanę oraz ekstrakt i chwilkę miksujemy. W osobnym naczyniu mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą oraz solą. Wsypujemy do masy i miksujemy chwilkę, tylko do połączenia się składników. Ok. 3/4 ciasta rozkładamy do sześciu foremek na muffinki, wyłożonych papierem do pieczenia. Do każdej wciskamy po jednym jajeczku czekoladowym i przykrywamy pozostałym ciastem. Pieczemy w 170 st. C przez ok. 20 min. Po upieczeniu studzimy na kratce. Dowolnie dekorujemy.

składniki na masę maślano kajmakową:

ok. 60 g masła, w temperaturze pokojowej
ok. 150 -200 g gotowej masy kajmakowej

wykonanie:
Miękkie masło, miksujemy na puch. Dodajemy stopniowo masę kajmakową cały czas miksując. Gdy masa jest gładka przekładamy np. do worka cukierniczego z ulubioną końcówką i wyciskamy na muffinki.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here