brzoskwiniowa Szeherezada

17640

składniki na biszkopt:
70 g mąki orkiszowej lub pszennej
40 g mąki ziemniaczanej
4 jajka (białka oddzielone od żółtek)
120 g cukru

wykonanie:
Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy stopniowo cukier a następnie żółtka. Do ubitej masy dodajemy przesianą mąkę orkiszową lub pszenną oraz mąkę ziemniaczaną. i mieszamy szpatułką. Ciasto przekładamy do foremki (ok.21x25cm) wyłożonej papierem do pieczenia, samo dno. Pieczemy przez ok. 25-30 min. w ok.170 st. C. Po upieczeniu odstawiamy do całkowitego wystudzenia a następnie przekrawamy na dwa blaty. Biszkopt najlepiej przekrawać następnego dnia po upieczeniu. Jeden blat umieszczamy w foremce wyłożonej papierem do pieczenia.

składniki na mus brzoskwiniowy:
1 puszka brzoskwiń
20 g żelatyny

wykonanie:
Żelatynę rozpuszczamy w około 6 łyżkach syropu z brzoskwiń w np. kąpieli wodnej. Brzoskwinie kroimy na mniejsze kawałki, dodajemy pozostałą zalewę i miksujemy np. blenderem na mus. Dodajemy rozpuszczoną i mieszamy. Wstawiamy do lodówki do lekkiego stężenia. Tężejący mus wylewamy na pierwszy blat. Wstawiamy do lodówki aby mus trochę stężał i przykrywamy go drugim blatem. Schładzamy w lodówce do całkowitego zastygnięcia musu.

składniki na masę śmietankową:
250 ml śmietany kremówki 30%
130 g serka mascarpone
1-2 łyżki cukru pudru
dodatkowo:
ok. 40 g białej czekolady, startej na wiórka

wykonanie:
Śmietankę ubijamy na pół sztywno, dodajemy serek mascarpone oraz cukier puder i miksujemy na gładki, sztywny krem. Gotową masę wykładamy na biszkopt. Wierzch posypujemy startą białą czekoladą. Całość schładzamy w lodówce.

  • inspiracja z przepisu pani Tereska.pl

1 KOMENTARZ

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here