ekspresowy mazurek z dżemem i kajmakiem + film

2914

składniki:
160 g mąki
30 g cukru pudru
100 g masła, schłodzonego
1 żółtko
1/2 łyżki śmietany 18%

wykonanie:
Mąkę mieszamy z cukrem pudrem, dodajemy masło i siekamy nożem lub ścieramy na tarce o grubych oczkach. Dodajemy żółtko oraz śmietanę i szybko zagniatamy ciasto. Formujemy kulkę, wkładamy do woreczka i schładzamy w lodówce przez ok. 30 min. Następnie rozwałkowujemy na prostokąt ok. 16×30 cm. Z każdej strony odkrawamy po ok. 1 cm paseczki, przekładamy na krawędzie ciasta i delikatnie je skręcamy, i delikatnie przyklejamy do ciasta aby uzyskać rant. Środek nakłuwamy widelcem. Pieczemy w ok. 180 st. C na złoty kolor przez ok. 25 min. Upieczone ciasto odstawiamy do całkowitego wystudzenia.

składniki na wierzch:
ok. 3 łyżki dżemu z czarnej porzeczki
150-200 g masy kajmakowej
kilka suszonych żurawin
kilka obranych migdałów

wykonanie:
Na spód ciasta wykładamy i rozsmarowujemy dżem z czarnej porzeczki. Masę kajmakową chwilkę podgrzewamy aby była płynna a następnie przelewamy na warstwę dżemu. Dekorujemy żurawiną i migdałami.

2 KOMENTARZE

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here