babka czekoladowa

18226

składniki:
160 g mąki pszennej
180 g cukru
60 g mąki ziemniaczanej
30 g kakao
5 jajek
200 g masła
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Zapraszam do pooglądania krótkiego filmu jak wykonać babkę czekoladową:

wykonanie:
Mąkę pszenną mieszamy z mąką ziemniaczaną, kakao oraz proszkiem do pieczenia. Jajka miksujemy z cukrem na puszystą masę (ok. 8 min.) Do masy jajecznej dodajemy przesiane suche składniki i delikatnie mieszamy. Następnie dodajemy rozpuszczone, gorące masło i delikatnie mieszamy do połączenia się z ciastem. Ciasto przekładamy do foremki (ok. 2l pojemności), natłuszczonej i obsypanej bułką tartą. Pieczemy w ok. 170 st. C do tzw. suchego patyczka (przez ok. 45 min.). Upieczoną i wystudzoną babkę polewamy polewą czekoladową.

składniki na polewę:
100 g czekolady
50 g masła
50 ml mleka

wykonanie:
Masło podgrzewamy z mlekiem. Do gorącego dodajemy połamaną na mniejsze kawałki czekoladę i mieszamy, aż czekolada się rozpuści.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here