najprostsze ciasto z truskawkami i kruszonką ekspresowe

10469

składniki:
450 g mąki
4 jajka
200 ml jogurtu naturalnego lub kefiru
150 ml oleju np. słonecznikowego
250 g cukru
3 łyżeczki proszku do pieczenia (płaskie)
1/2 łyżeczki ekstraktu cytrynowego
ok. 400 g truskawek

wykonanie:
Truskawki przekrawamy na dwie części. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. W osobnym naczyniu mieszamy jogurt lub kefir z olejem, jajkami oraz cukrem. Do wymieszanych składników dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszamy widelcem lub trzepaczką do połączenia się składników. Ciasto przekładamy do foremki (ok. 22x32cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Na cieście układamy pokrojone truskawki. Wierzch posypujemy kruszonką. Pieczemy w ok. 175 st. C do tzw. suchego patyczka (ok. 50-60 min.)

składniki na kruszonkę:
40 g masła (schłodzonego)
2 łyżki cukru
5 łyżek mąki

wykonanie:
Wszystkie składniki mieszamy ze sobą rozcierając palcami tak aby powstały „sypkie” grudki.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here