fasolka szparagowa do słoików na zimę

5122

składniki:
fasolka szparagowa – dowolna ilość

składniki na 1 litr zalewy:

1000 ml wody
1 łyżeczka soli (10 g)
1 łyżeczka cukru (10 g)

wykonanie:
Fasolkę szparagową myjemy, odcinamy końcówki, jeśli fasolka ma łyko to je usuwamy. Długą tniemy na mniejsze części. Przekładamy do garnka i zalewamy wodą (na 1 l wody 10 g soli i 10 g cukru), tak aby przykryła fasolkę i gotujemy ok. 3 min. od zagotowania. Gorącą fasolkę nakładamy ciasno do czystych słoików. Zalewamy gorącą zalewą, w której się fasolka obgotowywała. Zakręcały pokrywką i pasteryzujemy. Pierwszego dnia 60 min. i drugiego dnia 40 min.

Pasteryzacja:
Dno dużego garnka wykładamy bawełnianą ściereczką. Wkładamy słoiki. Wlewamy wodę do 3/4 wysokości słoików. Garnek przykrywamy pokrywką. Gotujemy 60 min. od chwili wrzenia. Następnego dnia gotujemy 40 min.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here