kiszona fasolka szparagowa

11767

składniki:
fasolka szparagowa (świeża, najlepiej młoda, dowolna ilość)
zalewa/solanka:
1000 ml wody
1 łyżka soli
do każdego słoika:
1 ząbek czosnku
kawałek korzenia chrzanu
1 baldachim kopru
2 ziarenka ziela angielskiego
ok. 5 ziarenek czarnego pieprzu

wykonanie:
Fasolkę dokładnie myjemy i odcinamy końcówki. Fasolkę najlepiej podgotować chwilę aby zmiękła, (ja zagotowałam lekko osoloną wodę, do wrzącej wrzuciłam fasolkę i gotowałam ok. 2 min. od ponownego zawrzenia, następnie odcedziłam i odstawiłam do wystudzenia. Wystudzoną pokroiłam na mniejsze kawałki). Do każdego słoika wkładamy przyprawy a następnie fasolkę, na wierzchu możemy dodatkowo ułożyć baldachim kopru. Wodę zagotowujemy z solą. Gotową solanką zalewamy fasolę tak aby była pod powierzchnią wody. Słoiki zakręcamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 5-7 dni. Gdy fasolka jest odpowiedni ukiszona przenosimy ją w chłodne miejsce, np. do spiżarki.

tak wygląda fasolka szparagowa po ok. 3 dniach kiszenia

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here