cukinia w kurkumie

36224

składniki:
cukinia (najlepiej młodych z miękką skórką, dowolna ilość)
do każdego słoiczka:
1 ząbek czosnku
1 baldachim kopru
2 ziarenka ziela angielskiego
5 ziarenek pieprzu
1 liść laurowy
zalewa:
1500 ml wody
250 ml octu
300- 350 g cukru
1 łyżka kurkumy
1 łyżka soli

wykonanie:
Jeśli mamy młodą cukinię to kroimy ją w słupki lub grubszą kostkę, nie obieramy. Jeśli mamy starszą, z twardą skórką o dużymi pestkami to obieramy i usuwamy miąższ z dużymi pestkami a następnie kroimy w słupki lub grubszą kostkę. Wodę zagotowujemy z octem, cukrem, kurkumą oraz solą. Do każdego słoika wkładamy przyprawy a następnie pokrojoną cukinię. Zalewamy zalewą (ja zalałam gorącą), zakręcamy. Pasteryzujemy ok. 10 min.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here