składniki:
1500 g cukinii, obranej i bez pestek
2 papryki
2 ząbki czosnku
2 duże cebule
2 łyżki soli
1 łyżeczka pieprzu
300 g koncentratu pomidorowego
60 ml octu 10%
150 g cukru
opcjonalnie:
1 łyżka oregano
1 łyżka curry
wykonanie:
Cukinię kroimy w kostkę. Z papryki usuwamy gniazda nasienne i kroimy w paseczki. Cebulę obieramy, kroimy w piórka. Czosnek obieramy i kroimy w plasterki. Do pokrojonej cukinii dodajemy paprykę, cebulę oraz czosnek. Całość posypujemy solą, przykrywamy pokrywką i odstawiamy na ok. 6 godz. albo na noc. Po tym czasie warzywa puszczą sok. Następnie całość gotujemy, aż warzywa zmiękną a sok częściowo odparuje (im dłużej gotujemy – zredukujemy sok – tym ketchup będzie gęściejszy). Do ugotowanych warzyw dodajemy cukier, pieprz, koncentrat, ocet oraz przyprawy. Mieszamy i gotujemy na małym ogniu przez ok. 20 min. Po tym czasie blendujemy na gładką konsystencję. Jeśli chcemy aby ketchup był pikantniejszy dodajemy więcej pieprzu, octu (np. 120 ml octu i 250 g cukru) . Gotowy ketchup przekładamy do słoiczków, zakręcamy pokrywkami i pasteryzujemy przez ok. 20 min.