składniki:
ok. 2500 g ogórków
3 papryki (mogą być różnego koloru)
3 cebule
3 ząbki czosnku
2 łyżki soli
*składniki na zalewę gyros:
250 ml octu 10%
250 g cukru
30 g przyprawy gyros
wykonanie zalewy:
Wszystkie składniki mieszamy i wlewamy do warzyw.
wykonanie sałatki:
Ogórki kroimy w plasterki o grubości ok. 0,5 cm. Z papryki usuwamy gniazda nasienne i kroimy w paseczki. Cebulę i czosnek obieramy, cebulę kroimy w piórka a czosnek przeciskamy przez praskę. Wszystkie warzywa mieszamy ze sobą, posypujemy solą, zalewamy zalewą z przyprawą gyros, przykrywamy i odstawiamy na noc. Następnie warzywa ciasno upychamy do słoików. Dopełniamy pozostałą zalewą. Słoiki zakręcamy pokrywkami i pasteryzujemy przez ok. 25 min. (15-20 min. też wystarczy aby warzywa nie były za bardzo rozgotowane)
*Do zalewy można również dodać ok. 100 ml oleju