ogórki w zalewie paprykowej

5071

składniki:
3500 g ogórków gruntowych, świeżych
500 g cukru
1 i 1/4 szkl octu
250 ml oleju
2 łyżki papryki ostrej,  w proszku
2 małe główki czosnku
4 płaskie łyżki soli

wykonanie:
Ogórki myjemy, kroimy w ćwiartki, przekładamy do dużego garnka, posypujemy solą i pozostawiamy na ok. 6 godz. Po tym czasie odcedzamy ogórki. Przygotowujemy zalewę. Ocet mieszamy z olejem, dodajemy paprykę, cukier oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Dokładnie mieszamy. Tak przygotowaną zalewą zalewamy ogórki w garnku i pozostawiamy na ok. 12 godz. Następnie przekładamy ogórki do słoików, zalewamy je zalewą, w której się „macerowały”. Zakręcamy i pasteryzujemy. ok. 15 min. (inspiracja z przepisu Joanny Bryndzy 🙂 )

ogorki_w_zal_paprykowej1

ogorki_w_zal_paprykowej

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here