ogórki kanapkowe w zalewie z curry

1544
[Głosów:12    Średnia:3.4/5]

składniki:
2500 g ogórków gruntowych, świeżych
750 ml octu 10%
750 ml wody
3 szkl cukru
1/2 -1 łyżka curry
1/2 łyżki kurkumy
2-3 ząbki czosnku
1 czubata łyża ziela angielskiego, ziaren
1 łyżeczka pieprzu w ziarnach
2 czubate łyżki soli

wykonanie:
Ogórki myjemy, nie obieramy. Kroimy w podłużne plastry, staramy się aby raczej były takiej samej grubości. Następnie wkładamy ciasno do umytych słoików.

wykonanie zalewy:
Do garnka wlewamy wodę, ocet. Wsypujemy cukier raz wszystkie przyprawy. Całość mieszamy i zagotowujemy. Gorącą zalewą zalewamy ogórki i zakręcamy słoiczki. Następnie pasteryzujemy. Wkładamy słoiczki do garna z gotującą się wodą (wyścielonego samo dno ściereczką) i gotujemy ok. 6-10 min., aż skórka ogórków straci swój zielonkawy kolor. Wyjmujemy z wody i odstawiamy do całkowitego wystudzenia.

ogorki_kanapkowe_curry1

ogorki_kanapkowe_curry

ogorki_kanapkowe_curry2

(Visited 5 710 times)

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here