ogórki tarte na zimową zupę

1883

składniki:
ok. 1500 g ogórków gruntowych
ok. 1 i 1/2 łyżki soli
korzeń chrzanu
czosnek
baldachimy kopru

wykonanie:
Ogórki dokładnie myjemy. Ścieramy ze skórką na tarce o grubych oczkach, posypujemy solą i dokładnie mieszamy. Do każdego wyparzonego słoiczka (ok. 250 ml pojemności, 5 szt.) wkładamy po 1-2 ząbki czosnku, kawałek korzenia chrzanu i baldachim kopru. Następnie nakładamy starte ogórki wraz z sokiem, delikatnie ubijając aby pozbyć się pęcherzyków powietrza. Zakręcamy słoiki i odstawiamy w ciepłe miejsce do ukiszenia (najlepiej ustawić je na jakiejś tacy, gdyż podczas kiszenia solanka może wydostawać się ze słoików). Ukiszony przecier przenosimy do spiżarki. Gotowego przecieru używamy do zup.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here