ciasto z agrestem

    244
    [Głosów:1    Średnia:5/5]

    składniki na spód ciasta:
    125 g mąki
    100 g cukru
    120 g masła, w temperaturze pokojowej
    4 żółtka
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    wykonanie:
    Masło miksujemy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy stopniowo żółtka po każdym dokładnie miksując. Na końcu dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i miksujemy na wolnych obrotach, tylko do połączenia się składników. Ciasto przekładamy do tortownicy (ok. 24 cm średnicy, wyłożonej papierem do pieczenia – samo dno). Pieczemy 20-30 min., w 170 st. C. Upieczone ciasto odstawiamy do całkowitego wystudzenia.

    składniki na ciasto kokosowe:
    4 białka
    120 g cukru
    90 g wiórek kokosowych
    1 szczypta soli

    wykonanie:
    Białka ubijamy na sztywno z solą, następnie dodajemy stopniowo cukier i ubijamy, aż będzie lśniąca, gotową wykładamy równomiernie w tortownicy (ok. 24 cm średnicy, wyłożonej papierem do pieczenia – samo dno). Pieczemy 30 min., w 170 st. C. Upieczone ciasto odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Następnie kroimy na 12-16 równych części (trójkątów).

    składniki na budyń agrestowy:
    700 g agrestu, czerwonego
    60 g budyniu waniliowego
    110 g cukru
    180 ml wody

    wykonanie:
    Do agrestu wlewamy ok. 60 ml wody. Wstawiamy na ogień, przykrywamy pokrywką i zagotowujemy. W osobnym naczyniu dokładnie mieszamy pozostałą wodę z budyniem i wlewamy do gotującego się agrestu. Cały czas gotujemy i mieszamy, aż powstanie gęsty budyń. Gotowy zestawiamy z ognia i gorący wykładamy na spód ciasta umieszczony w tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.

    składniki na krem śmietankowy:
    350 ml śmietanki kremówki 36 %
    150 g serka mascarpone
    2 łyżki cukru pudru

    wykonanie:
    Śmietankę miksujemy z mascarpone oraz cukrem pudrem na sztywny krem. Gotowy wykładamy na wystudzony budyń agrestowy. Na wierzchu układamy trójkąty ciasta kokosowego, tworząc okrąg. Całość oprószamy cukrem pudrem. Schładzamy w lodówce przez ok. 3 godz.

    (Visited 131 times)

    ZOSTAW ODPOWIEDŹ

    Please enter your comment!
    Please enter your name here