ciasto z agrestem

343
[Głosów:1    Średnia:5/5]

składniki na spód ciasta:
125 g mąki
100 g cukru
120 g masła, w temperaturze pokojowej
4 żółtka
1 łyżeczka proszku do pieczenia

wykonanie:
Masło miksujemy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy stopniowo żółtka po każdym dokładnie miksując. Na końcu dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i miksujemy na wolnych obrotach, tylko do połączenia się składników. Ciasto przekładamy do tortownicy (ok. 24 cm średnicy, wyłożonej papierem do pieczenia – samo dno). Pieczemy 20-30 min., w 170 st. C. Upieczone ciasto odstawiamy do całkowitego wystudzenia.

składniki na ciasto kokosowe:
4 białka
120 g cukru
90 g wiórek kokosowych
1 szczypta soli

wykonanie:
Białka ubijamy na sztywno z solą, następnie dodajemy stopniowo cukier i ubijamy, aż będzie lśniąca, gotową wykładamy równomiernie w tortownicy (ok. 24 cm średnicy, wyłożonej papierem do pieczenia – samo dno). Pieczemy 30 min., w 170 st. C. Upieczone ciasto odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Następnie kroimy na 12-16 równych części (trójkątów).

składniki na budyń agrestowy:
700 g agrestu, czerwonego
60 g budyniu waniliowego
110 g cukru
180 ml wody

wykonanie:
Do agrestu wlewamy ok. 60 ml wody. Wstawiamy na ogień, przykrywamy pokrywką i zagotowujemy. W osobnym naczyniu dokładnie mieszamy pozostałą wodę z budyniem i wlewamy do gotującego się agrestu. Cały czas gotujemy i mieszamy, aż powstanie gęsty budyń. Gotowy zestawiamy z ognia i gorący wykładamy na spód ciasta umieszczony w tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.

składniki na krem śmietankowy:
350 ml śmietanki kremówki 36 %
150 g serka mascarpone
2 łyżki cukru pudru

wykonanie:
Śmietankę miksujemy z mascarpone oraz cukrem pudrem na sztywny krem. Gotowy wykładamy na wystudzony budyń agrestowy. Na wierzchu układamy trójkąty ciasta kokosowego, tworząc okrąg. Całość oprószamy cukrem pudrem. Schładzamy w lodówce przez ok. 3 godz.

(Visited 176 times)

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here