składniki:
150 g mąki
250 g serka mascarpone
2 jajka
150 ml mleka
3 łyżki oleju
1-3 łyżki cukru
2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią
1 łyżeczka proszku do pieczenia
wykonanie:
Serek dokładnie mieszamy z mlekiem, jajkiem oraz olejem. Następnie dodajemy cukier, cukier z wanilią oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto powinno być gęstsze niż ciasto na naleśnik, takie jak gęsta śmietana, jeśli ciasto jest za rzadkie dodajemy trochę mąki, jeśli jest za gęste dodajemy trochę mleka. Partiami pieczemy w rozgrzanej gofrownicy na rumiano (ok.10 szt. małych). Upieczone przekładamy na kratkę, nie układamy jeden na drugim, aby nie zwiotczały. Podajemy z ulubionymi dodatkami. Stopień wypieczenia zależy od mocy gofrownicy.
Nie ma podanej ilości oleju, a widnieje w pierwszym etapie przygotowania gofrów.
Już podałam w składnikach, dzięki za uwagę. Zrobiłam jeszcze raz bo nie pamiętałam ile dodałam oleju 🙂