tort czekoladowo śmietankowy z wiśniami

21699

składniki na biszkopt kakaowy:
105 g mąki
150 g cukru
6 jajek
50 g kakao
3 łyżki oleju
1 łyżeczka proszku do pieczenia

wykonanie:
Białka ubijamy na sztywno, dodajemy stopniowo cukier a następnie żółtka. Do puszystej masy jajecznej w dwóch turach dodajemy przesianą mąkę z kakao oraz proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy przy pomocy szpatułki. Ciasto przekładamy do tortownicy (ok. 21 cm średnicy, wyłożonej papierem do pieczenia samo dno). Pieczemy w ok. 170 st. C 35-40 min. Biszkopt najlepiej upiec dzień przed przekrawaniem. Wystudzony przekrawamy na trzy blaty. Ja nie lubię przekrawać więc dzielę składniki na trzy równe części i pikę trzy osobne blaty.

składniki na krem czekoladowy:
100 g czekolady (dałam część mlecznej i część gorzkiej)
100 ml śmietanki kremówki
125 g serka mascarpone
opcjonalnie cukier puder do smaku

wykonanie:
Śmietankę podgrzewamy. Do gorącej dodajmy połamaną czekoladę. Odstawiamy na minutkę i mieszamy. Wystudzoną wstawiam do lodówki na min. 6 godz. a najlepiej na noc. Następnie dodajemy serek mascarpone i miksujemy na gęsty krem.

składniki na krem śmietankowy:
125 g serka mascarpone
125 g śmietanki kremówki
1 i 1/2 łyżki cukru pudru lub do smaku

wykonanie:
Wszystkie składniki miksujemy na gęsty krem.

dodatkowo:
1 słoiczek dżemu wiśniowego
ok. 200 g wiśni z nalewki lub kompotu
ok. 100 ml kompotu z wiśni lub nalewki wiśniowej wymieszanej z kompotem

składniki na krem do obłożenia tortu tzw. tynk:
250 g serka mascarpone
250 g śmietanki kremówki
2 łyżki cukru pudru lub do smaku

wykonanie:
Wszystkie składniki miksujemy na gęsty krem.

składniki na drip:
70 g śmietanki kremówki
70 g czekolady

wykonanie:
Śmietankę podgrzewamy, zestawiamy z ognia dodajemy posiekaną czekoladę. Mieszamy na jednolitą polewę. Jeśli drip jest za rzadki dodajemy trochę czekolady, a jeśli jest za gęsty dolewamy ciepłą kremówkę.


złożenie tortu:
Pierwszy blat biszkopta układamy na paterze, nasączamy. Smarujemy 1/2 częścią dżemu (zostawiamy ok. 1 cm od brzegu), układamy 1/2 część wiśni i na całości wykładamy cały krem czekoladowy. Przykrywamy drugim blatem, który nasączamy. Smarujemy i układamy wiśnie tak jak na poprzednim. Wykładamy cały krem śmietankowy. Przykrywamy trzecim blatem, który również nasączamy. Całość schładzamy w lodówce. Następnie częścią kremu „tynkujemy” cały tort. Schładzamy w lodówce. Schłodzony polewamy dripem i dekorujemy pozostałym kremem np. wyciskając rozetki. Możemy również udekorować wiśniami z kompotu lub nalewki.


ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here