bardzo łatwa kremówka vel napoleonka

4558

składniki:
2 opakowania gotowego ciasta francuskiego
1000 ml mleka
500 ml śmietanki kremówki 30%
180 g cukru
3 budynie waniliowe (120 g)
dodatkowo:
cukier puder do oprószenia

wykonanie:
Ciasto francuskie rozwijamy. Przekładamy na największą blaszkę z piekarnika (wyłożoną papierem do pieczenia). Delikatnie nacinamy lub nakłuwamy widelcem. Pieczemy w ok. 190 st. C przez ok. 20-25 min. Podczas pieczenia obserwujemy ciasto, gdy się bardzo „wybałusza” to przekłuwamy patyczkiem do szaszłyków. Upieczone odstawiamy do wystudzenia. Z drugim ciastem postępujemy tak samo lub tniemy na kawałki (wielkości porcji jakie chcemy podać) i tak samo pieczemy.

700 ml mleka zagotowujemy z cukrem oraz śmietanką kremówką. Budynie dokładnie mieszamy z pozostałym mlekiem i wlewamy do gotującego się mleka. Gotujemy cały czas mieszając, aż powstanie gęsty budyń. Ugotowany zestawiamy z ognia i odstawiamy do lekkiego przestudzenia. Jeszcze ciepły budyń równomiernie wykładamy na upieczone ciasto francuskie i przykrywamy drugim upieczonym ciastem delikatnie dociskając. Całość odstawiamy do wystudzenia, najlepiej na noc. Przed podaniem gotową kremówkę vel napoleonkę oprószamy cukrem pudrem.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here